You are here:-, Persoonlijk-Als je gelooft in jezelf, kun je alles!

Als je gelooft in jezelf, kun je alles!

Als ik in de rij sta voor de kassa, pak ik mijn pinpas en houd ik mijn tas open om alles snel in te kunnen pakken. Tijdens het afrekenen gebruik ik mijn pinpas en hang ik met mijn neus op de pinautomaat. Een oudere man achter mij vraagt of alles lukt en ik antwoord lachend: “Jazeker, de pinautomaat is alleen zo klein.” Na het afrekenen loop ik weg naar een tafel om de laatste spullen in mijn tas te stoppen. De man, die inmiddels heeft afgerekend, komt naar mij toe en begint een gesprek.

Als eerste biedt hij zijn excuses aan, omdat hij mij niet wilde beledigen. Ik glimlach en geef aan dat ik mij niet beledigd voel. Vol interesse vraagt hij of ik iets aan mijn ogen heb. Persoonlijk houd ik ontzettend van dit soort mensen. Ze zijn open en durven vragen te stellen. Daar heb ik meer aan dan iemand die gaat staren en niks zegt.

Ik vertel dat ik sinds mijn geboorte zo’n 10% zie. De man kijkt verbaasd op en vraagt hoe ik dan naar de supermarkt kom. “Fietsend” is mijn directe antwoord. De man vraagt dé klassieke vraag, waar ik zo van houd. “Hoe doe je dat dan?” Met een glimlach op mijn gezicht antwoord ik: “Nou, je gaat op je fiets zitten en je trapt met je trapper. Oh en sturen is ook handig.” De man kijkt mij lachend aan en vraagt of ik hinder ervaar van mijn beperking. Ik geef toe dat dat bij mij erg meevalt, dit komt door mijn vrije opvoeding en mijn wil om gewoon mee te gaan in de maatschappij van nu.

Ik heb zelf het geluk dat ik vanuit huis uit zo vrij opgevoed ben. Bij ons thuis hebben slechtzienden de overhand. Dit zorgt ervoor dat ik veel voorbeelden heb waar ik tegenop kijk. Ik vind het dan ook vaak jammer om andere blinden of slechtzienden te ontmoeten die niet zo zelfstandig zijn als ik. Mijn overtuiging is dat je met hulp een heel eind kan komen, maar uiteindelijk moet zelfstandigheid vooral uit jezelf komen. Daarnaast weet ik dat je ontzettend veel kan bereiken door je best te doen en bovenal door jezelf te blijven. Het belangrijkste is toch wel: Blijf in jezelf geloven. Je moet ervan overtuigd zijn dat je, ondanks je handicap, hetzelfde kan doen als een goedziend iemand. Misschien niet in hetzelfde tempo of op dezelfde manier, maar je bent echt niet minder waard!

By | 2018-04-03T10:47:33+00:00 maart 16th, 2018|Categorieën: Lichamelijk, Persoonlijk|0 Reacties

Over de schrijver:

Het delen van persoonlijke verhalen staat bij ons centraal. Door blogs en artikelen te delen over waargebeurde verhalen willen wij jullie laten weten dat jullie niet de enige zijn met problemen. En dat je steun kunt vinden bij je omgeving als je ergens mee zit.

Laat een reactie achter