You are here:-, Psychisch-Dagboek deel 1: Zijn alle lichamelijke kwaaltjes wel écht lichamelijk?

Dagboek deel 1: Zijn alle lichamelijke kwaaltjes wel écht lichamelijk?

Ik ben in mijn leven bij aardig wat psychologen en vergelijkbare therapeuten geweest. Ik kreeg daar vaak te horen dat ik ‘wel veel heb meegemaakt’. Dan dacht ik bij mezelf, ‘Joh, iedereen heeft tegenwoordig veel meegemaakt.’ Ik ging er vroeger vaak heen voor dingen zoals in de put zitten en last van nachtmerries.

Sinds dat ik aan mijn hbo-studie begonnen ben, heb ik weer vaak last van in de put zitten. Daar zijn onverklaarbare lichamelijke klachten bij gekomen: Buikpijn, vermoeidheid, benauwdheid, van alles. Ik werd om de haverklap ziek. Ik heb in dat ene jaar wel drie keer keelontsteking gehad.

Na een lange periode van onderzoeken bij de huisarts werden er geen lichamelijke mankementen ontdekt. Ik had geen vitaminetekort, geen allergieën en geen enge aandoeningen. De huisarts kwam toen aanzetten met het idee dat er misschien sprake zou zijn van een psychische oorzaak.

In eerste instantie was ik boos. Ik voelde me niet serieus genomen. Ik ben niet gestoord, ik ben gewoon ziek en ik wil dat er wat aan gedaan wordt! Ik had gehoopt dat ze het met een pilletje voor me konden oplossen.

Zo makkelijk is het helaas niet. Inmiddels zit ik in een traject bij een praktijkondersteuner van de huisarts. Die brengt in kaart wat er aan psychische problemen speelt en stuurt je zo nodig door naar een psycholoog of andere hulpverlener.

Ik praat met haar veel over wat me bezighoudt. Recent heb ik wat oude dagboekjes terug gevonden en daar staan vervelende dingen in die ik in mijn jeugd heb meegemaakt. Langzaam beginnen er herinneringen terug te komen van vroeger en die zijn niet zo fraai. Er lijkt nu een verband zichtbaar te worden tussen mijn lichamelijke klachten en mijn jeugd.

De komende tijd wil ik graag meer blogs delen over deze jeugdherinneringen en het proces waar ik nu in zit.

Deze blog is geschreven door Sophie, wil jij ook een gastblog schrijven? Stuur die dan naar info@itscomplicated.nl

By | 2018-05-07T09:48:46+00:00 mei 7th, 2018|Categorieën: Persoonlijk, Psychisch|0 Reacties

Over de schrijver:

Het delen van persoonlijke verhalen staat bij ons centraal. Door blogs en artikelen te delen over waargebeurde verhalen willen wij jullie laten weten dat jullie niet de enige zijn met problemen. En dat je steun kunt vinden bij je omgeving als je ergens mee zit.

Laat een reactie achter