You are here:-, Psychisch-Nee willen zeggen, maar het niet kunnen (Deel 4)

Nee willen zeggen, maar het niet kunnen (Deel 4)

Iedereen komt voor grote keuzes te staan in het leven. Een goed voorbeeld hiervan is de keuze maken over welke opleiding je gaat doen na de middelbare school. Hier zat ikzelf ook erg mee. Mijn interessegebied is namelijk heel breed. Zoals jullie in mijn vorige blog konden lezen heb ik FOMO. Dit komt ook omdat mijn interessegebied heel breed is.. Denk je: ‘Waar heb jij het over?’ Lees dan eerst mijn vorige blogs.

– ‘FOMO heeft ook alles te maken met dat mijn interessegebied heel breed is.’ –

Hoe komt dat dan? Nou het ligt zo. Door FOMO ben ik bang om dingen te missen. Bij mij is dit voornamelijk in mijn sociale leven zoals je hebt kunnen lezen in de vorige blog. Maar ik heb hier ook last van bij mijn studiekeuze. Omdat ik veel opleidingen leuk vind, ben ik bang om er een paar te laten vallen. Ook ben ik bang dat ik er dan later achter kom dat ik toch een andere keuze had moeten maken.

Het heeft een tijd geduurd voordat ik mijn keuze kon maken. Maar op 4 november 2015 was er een beroepenmarkt bij ons op school. Je kon vijf opleidingen kiezen om daar voorlichting over te krijgen. Ik koos er drie waar ik echt wilde kijken. Bij de overige twee had ik zomaar wat aangeklikt. De voorlichtingen waren allemaal interessant, behalve één die ik random had gekozen; die sprong er helemaal bovenuit. Zo enthousiast over een opleiding was ik nog nooit geweest. En ik wist meteen dat dit mijn opleiding zou worden.

Na een open dag en een experience day, had ik me meteen aangemeld. Het was echt puur toeval dat ik deze opleiding tegenkwam. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Dat geeft ook zo’n fijn gevoel als je eindelijk weet wat je wil. Als je alleen maar blijft rondlopen met twijfel en als je al helemaal een opleiding gaat starten terwijl je nog twijfelt dan is je motivatie en enthousiasme ook ver te zoeken.

Doordat ik een hele tijd niet wist wat ik moest gaan doen, werd ik steeds onzekerder. Wat als ik geen keuze kan maken voor het einde van HAVO 5? En wat als ik geen fijne school kan vinden die bij mij past? En wat als ik een keuze heb gemaakt en dat ik er na een jaar achter kom dat het helemaal niet de goede keuze is geweest? Weet je… Maak je niet druk en laat het over je heen komen. Je kunt nooit op je 17e/18e zeker weten of je de juiste keuze maakt. Je zit dan namelijk nog midden in je ontwikkeling en het kan zomaar zijn dat je later niet blij bent met je keuze. Maar don’t worry. Er zijn zoveel mensen met een andere opleiding gestart. Het is echt geen ramp. Maar één ding moet je nooit doen: een studie blijven volgen waar jij je niet goed bij voelt. Het gaat over jóuw toekomst!

By | 2018-04-09T12:14:25+00:00 april 9th, 2018|Categorieën: Persoonlijk, Psychisch|2 Reacties

Over de schrijver:

Het delen van persoonlijke verhalen staat bij ons centraal. Door blogs en artikelen te delen over waargebeurde verhalen willen wij jullie laten weten dat jullie niet de enige zijn met problemen. En dat je steun kunt vinden bij je omgeving als je ergens mee zit.

2 reacties

  1. Femme 9 april 2018 at 16:00 - Reply

    “Maar één ding moet je nooit doen: een studie blijven volgen waar jij je niet goed bij voelt. Het gaat over jóuw toekomst!”

    Deze laatste zin uit de blog is zó waar! Ikzelf heb wel voor een poosje een studie gevolgd die ik niet leuk vond, maar het heeft mij voor een tijd wel doodongelukkig gemaakt. Je strijdt dan namelijk tegen de behoeftes van je eigen ‘ik’; en dat vreet energie. Intrinsieke motivatie is heel belangrijk bij studeren. Je studeert immers niet voor een docent, je ouders of vrienden, maar voor jezelf. Jíj wilt je ontwikkelen, jíj wilt kennis opdoen op vakgebied ‘x’, jíj wilt groeien al professional. Oftewel, je mag kritisch kijken naar de opleiding die je volgt en jezelf afvragen of je op je plek zit.

    Voor iedereen die hiermee worstelt, zou ik zeggen: wees 100% eerlijk tegen jezelf en maak een keuze waar je écht achter kunt staan. Pas dan kun je (weer) met plezier studeren!

  2. Sophie 30 april 2018 at 20:33 - Reply

    Heel mooi en inspirerend! Zo’n grote beslissing op zo’n jonge leeftijd is voor iedereen lastig.

Laat een reactie achter